niedziela, 25 listopada 2012

panna cotta

Witajcie:)
Dzisiaj na obiedzie byli moi dziadkowie, postanowiłam zrobić deser, a mianowicie włoską panna cottę.
Przygotowanie jej wbrew pozorom nie jest takie trudne:)
A więc do przygototwania potrzebujemy:

  • 800 ml śmietanki kremówki (36%)
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • laska wanilii
  • 4 łyżki zimnej wody
Z podanych składników wyjdzie około 6 porcji :)
W garnku gotujemy całą zawartość śmietanki z cukrem i przekrojoną na pół laską wanilii. Całość doprowadzamy do wrzenia,po czym gotujemy na wolnym ogniu około 30 min. Odstawiamy do wystygnięcia i dodajemy do tego mieszankę żelatyny z wodą.
Całość dokładnie mieszamy i wlewamy do salaterek:)
Muszą posiedzieć w lodówce jakies 2 godziny i deser gotowy!
Całość najlepiej podawać z owocami lub czekoladą, polecam z malinami *,*



Wybaczcie ale nie mam zdjęcia końcowego :<
Ale można sobie wyobrazić jak to wygląda i jak smakujjeeeeeeee  <mniaaaaaaaaam> :D

Życzę miłego poniedziałku:*

1 komentarz:

  1. zazdroszcze bo ja jesli chodzi o gotowanie to mam dwie lewe rece ;)
    Bardzo fajny blog ;) Obserwuję.
    I zapraszam do siebie ;)

    OdpowiedzUsuń